Olen viime aikoina pohtinut paljon sitä, millaisissa tehtävissä ja tilanteissa olen ollut omimmillani. Kokenut voimallista draivia työtä tehdessäni, päässyt vaivatta flow-tilaan ja pysynyt siinä pitkään.
Vanha tuttu harjoitus, elämänviivan piirtäminen, on oiva konsti hahmottaa omaa elämää, käännekohtia sekä ylä- ja alamäkiä. Ja tunnistaa tilanteita, joissa sisäinen motivaatio on ollut kukoistuksessaan – tai vähän hukassa.
Lähemmän tutkistelun avuksi nappasin yöpöydältä Frank Martelan ja Karoliina Jarengon opuksen Draivi – voiko sisäistä motivaatiota johtaa, joka mielestäni hyvin jäsentää sisäisen motivaation ulottuvuuksia. Lähtökohtana on neljä perustarvetta, joista sisäinen motivaatio syntyy: vapaaehtoisuus, kyvykkyys, yhteenkuuluvuus ja hyvän tekeminen. Lähdin peilaamaan niitä itseeni.
Vapaaehtoisuus tarkoittaa minulle, että on yhteiset arvot ja aurinko, jota kohti tavoitellaan, mutta kukin omin tavoin. Että on paljon vapautta päättää tekemisistään. Samalla haluan vaikuttaa työskentely-yhteisöni toimintaan laajasti, vaikkei oman työn tuunaaminenkaan hassumpaa ole.
Kyvykkyyden näen haluna saada aikaan ja mieluusti rakentaa uutta. Työn jälkien näkymisenä ja asioiden valmistumisena. Ja on mahtavaa huomata oppineensa uutta ja pärjänneensä erityisesti silloin, kun jää ensin ritisi jalkojen alla. No, sitä ennen oli ehkä vielä mahtavampaa astua heikolle jäälle.
Yhteenkuuluvuus on minulle hyväksymistä, välittämistä, auttamista ja sparraamista. Tunnetta siitä, että jokainen voi olla oma itsensä ja on juuri siksi arvokas. Halua avoimuuteen ja jakamiseen.
Hyvän tekemisen tarpeen koen voimakkaana, ja se tuntuu yhä voimistuvan omassa ajattelussani. Toivon että kokonaisuus, jonka eteen työskentelen, tekisi maailmasta ainakin himpun verran paremman.
Draivista kannattaa toden totta huolehtia. Sen on nimittäin huomattu muun muassa lisäävän tuottavuutta ja luovuutta, nopeuttavan oppimista sekä parantavan hyvinvointia.
Mitä draivi tarkoittaa sinulle? Miten siitä voi pitää huolta?
* * *
Kirjoitus on muokattu Puhetta puutarhasta -blogin artikkelista kesältä 2017.