Menneestä ja tulevasta käyttövoimaa

Tavoite. Päämäärä. Pyrkimys. Halu. Intohimo. Unelma. Haave. Eipä taida löytyä kahta ihmistä, joilla olisi vaikkapa näille sanoille samanlainen merkitys. Kun se ei ole aina sama edes omassa mielessä. Tarvitsee vain kuvitella itsensä toiseen ympäristöön, ja hupsista, saman sanan merkitys voi olla päälaellaan – tai jokin käsite toisessa yhteydessä tuntua ihan turhalta tai vieraalta.

Viime vuonna roihahtanut rakkauteni NLP:hen jatkuu. Nyt on vuorossa NLP Master Practioner -kokonaisuus: kahdeksan muhkeaa viikonloppua vuoden mittaan. Ja mielin määrin prosessointia väleissä, tietoisesti  ja alitajunnan siivin.

Yksi aiheista on ollut sukellus tavoitteiden maailmaan.  On jännää pohtia, millainen on hyvin muotoiltu tavoite. Sellainen että se auttaa mutta ei kahlitse liikaa. Joku meistä voi asettaa itselleen tavoitteita tämän tästä, joku taas kokee tavoitteet ihan turhiksi tai välttämättömäksi pahaksi. Jonkun mielestä tavoitteet kuuluvat vain työhön, toisen mielestä ne ovat paikallaan kaikilla elämän alueilla. Tai aivan erityisesti harrastuksessa.

Tavoitteen toteutumista voisi halutessaan tukea vaikka näin. Rakennan kaikkien aistieni tuella elävän ja mahdollisimman houkuttelevan kokemuksen siitä, miltä tavoite tuntuu toteutuneena, ja sijoitan sen sopivaan kohtaan tulevaisuuteen. Loikkaan sitten tulevaan, sisälle tuohon täydellisesti toteutuneeseen tavoitteeseen, ja käännyn katsomaan kohti nykyhetkeä. Mikä mahdollisti tavoitteen toteutumisen, mitä tarvitsin matkan varrella?

Sitten paluu nykyhetkeen. Mitä eväitä minulla jo on, mitä tarvitsen lisää? Mikä on aiemmin auttanut, mikä ehkä estänyt? Millaisin askelin lähden kohti tavoitetta? Entä mikä on se aivan ensimmäinen steppi?

Visiitit menneeseen ja tulevaan voivat olla antoisia. Kun kuvittelen jotain tapahtuneeksi, pystyn myös havainnoimaan, mitä matkan varrella tapahtuu. Huomaan elävästi, että tavoite on ihan mahdollista saavuutta. Menneestä voi puolestaan ammentaa vaikkapa omia onnistumisia ja vahvuuksia, ja toki myös ymmärrystä siitä, mikä ennen on estänyt tai jarrutellut.

Oivallisia rakennusaineita käytettäväksi. Tässä ja nyt.

* * *

Kirjoitus on muokattu Puhetta puutarhasta -blogin artikkelista syksyltä 2017.

Jätä kommentti