Hyvää kansainvälistä coaching-viikkoa!

Coaching vilahtelee arkisessa puheessa monenlaisissa yhteyksissä. Usein sillä saatetaan tarkoittaa satunnaista sparrailua, neuvomista tai vaikkapa konsultointia, jossa kohde on enimmäkseen hiljainen vastaanottaja.

Business coaching on lähestymistapana toisenlainen. Äänessä on enimmäkseen valmennettava. Ammattimaisen business coachin ainoa agenda on asiakkaan agenda.

Tällä viikolla juhlitaan kansainvälistä coaching-viikkoa. International Coach Federation määrittelee coachingin näin: se on kumppanuutta ajattelua herättävässä ja luovassa prosessissa, joka inspiroi asiakasta henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa täysipainoiseen hyödyntämiseen.

Ammattitaitoinen coach osaa rakentaa yhteistyöstä turvallisen ja kannustavan. Hänen työkalupakkinsa on täynnä avoimia kysymyksiä, jotka auttavat oivaltamaan, löytämään uusia mahdollisuuksia, katsomaan eteenpäin. Hän on aktiivinen ja kunnioittava kuuntelija, joka menee pintaa syvemmälle ja rohkaisee asiakasta haastamaan itseään.

Business coachingille ominaista on tavoitteellisuus. Tärkeässä roolissa on oma coaching-suunnitelma, jonka tavoitteet luodaan selkeiksi ja saavutettaviksi. Coach auttaa koko osaamisellaan eteenpäin, mutta vastuu suunnitelman etenemisestä ja toteutumisesta on valmennettavalla itsellään.

Prosessi kantaa

Coachina olen oppinut luottamaan siihen, että prosessi kantaa. Ihailen asiakkaitteni kykyä heittäytyä, jakaa ajatuksiaan mielen syövereistä, purkaa vaikeitakin asioita.

Myös sitä ihastelen kerta toisensa jälkeen, kuinka erinomaisia, tavoitteensa saavuttamista tukevia kotitehtäviä valmennettavani osaavat itselleen antaa. Tapaamisten välillä voi tapahtua huikeita asioita, ja on mahtavaa kuulla niistä seuraavassa sessiossa.

Olen oppinut luottamaan myös viiveeseen. Sekä tietoinen mieli että alitajunta tekevät jatkuvasti työtään. Jopa vuoden kuluttua coachingin päättymisestä saattaa asiakkaalta tulla palaute tuoreesta oivalluksesta, joka jälleen auttaa eteenpäin.

***

International Coach Federation perustettiin vuonna 1995 edistämään coachingin tunnettuutta ja coach-osaamista sekä vaalimaan coachingin eettisyyttä ja laatua. Yhdistyksellä on nyt n. 30 000 jäsentä ympäri maailman, joka mantereella. Jäseneksi pääsee hakemuksella, kun on suorittanut ICF:n hyväksymän coach-koulutuksen.

Coachin ydintaitoihin voit tutustua täällä.

 

Jätä kommentti